Suomenlahden rannikolla nähty sinistä jäätä – värille löytyi selitys

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomenlahden rannikolla on nähty viime päivinä siniseksi värjäytynyttä jäätä. Ilmiöstä on tehty lukuisia ilmoituksia Suomen ympäristökeskukselle Helsingin edustalta ja Virolahdelta.

Jään sininen väri johtuu kuolevista sinilevä- eli syanobakteerisoluista vapautuvasta fykosyaniini-yhteyttämisväriaineesta. Se voi ympäristökeskuksen mukaan värjätä turkoosin sinertäväksi paitsi jäätä, myös vettä ja rantaa.

– Sinilevät ovat saaneet kutsumanimensä juuri tämän sinisen väripigmentin vuoksi. Parempikuntoiset sinileväsolut ovat vielä väriltään vihreitä, kertoo erikoistutkija Sirpa Lehtinen Suomen ympäristökeskuksen tiedotteessa.

Runsaasti sinilevää sisältävään veteen on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeiden mukaan syytä suhtautua varovasti. Sinilevät voivat tuottaa myrkkyjä ja muita haitallisia yhdisteitä ja aiheuttaa näin ollen terveyshaittaa. Myös kuolleista sinileväsoluista vapautuneen väripigmentin värjäämään veteen ja jäähän suositellaan suhtautumaan varoen.