Passijonot helpottaneet viimein – ainakin yhdellä alueella

Matkailu Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Passien ja henkilökorttien kysyntä kävi tänä vuonna kiivaana erityisesti keväällä ja kesällä. Poliisin lupapalvelupisteiden jonot kasvoivat ajoittain pitkiksi. Ajanvarausaikoja sai pahimmillaan useiden kuukausien päähän.

Lupapalveluiden ruuhkautumisen taustalla oli erityisesti Ukraina sodan alkaminen ja koronapandemian helpottaminen. Maaliskuussa Sisä-Suomen poliisilaitoksessa laitettiin vireille lähes 35 000 passia tai henkilökorttia, joka oli noin 2,5 kertaa normaalia enemmän. Sisä-Suomen poliisilaitos myönsi tammi-lokakuussa 123 471 passia, mikä oli eniten kaikista Suomen poliisilaitoksista.

Sisä-Suomen poliisilaitoksen tiedotteen mukaan passien ja henkilökorttien kysyntä on hiljalleen palautunut normaaliksi. Poliisihallituksen arvion perusteella kysyntä tulee kuitenkin olemaan vielä tammi- ja helmikuussa normaalia enemmän. Myös maalis- ja huhtikuu ovat tyypillisesti kiireisiä.

Poliisi kehottaa passia tai henkilökorttia hakevia varaamaan ajan. Hakemuksen voi jättää myös ilman ajanvarausta paikan päällä, mutta jonotusajat voivat vaihdella suuresti. Ajan sai joulukuun puolivälissä Tampereella noin neljän viikon päähän, muilla Pirkanmaan poliisiasemilla 1-7 viikon päähän, Jyväskylässä 2-4 viikon päähän ja muualla Keski-Suomessa 3-4 viikon päähän.