Sanna Marin ei ole ainoa laatuaan – Japanilainen poliitikko veti kännit ja leukoja

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Suomen pääministeri Sanna Marin on noussut tänä vuonna yhtä ahkerasti otsikoihin vapaa-ajan viettonsa kuin poliittisten ansioidensa perusteella. Hän on poseerannut festareilla, vetänyt leukoja ja tanssinut bilevideolla. Nyt toisen poliitikon samankaltainen käytös on herättänyt närkästystä Japanissa.

Nagasakin prefektuurin edustajakokouksen jäsen ja yksi prefektuurin korkeimmista poliitikoista, Takahisa Kitamura, oli ollut luokkakokouksessa. Kitamura kertoo juoneensa kolme tai neljä olutta tapaamisessa. Kun 49-vuotias oli junassa matkalla kotiinsa, innostui hän vetämään leukoja junan telineessä.

– Tämä on uskomattoman noloa, mutta minulla ei todellakaan ole selkeää muistikuvaa siitä, miten päädyin tähän päätökseen vetää leukoja junassa. Se vaikutti hauskalta ajatukselta, kun minä oli humalassa, Kitamura kertoi järjestämässään lehdistötilaisuudessa.

Hän tunnusti tehneensä väärin, kritisoi itseään ja käytöstään sekä pahoitteli tapahtunutta. Japanilaisen poliitikon ulostulo eroaa pääministeristämme siinä, että hän ei puolustellut tekoaan. Hän ymmärtää saamansa kritiikin etenkin edustaessaa japanilaisia poliittisissa tehtävissään.

– Vedin leukoja junassa. Se oli minusta sopimatonta, ja julkisen liikenteen matkustajan on noudatettava tiettyjä tapoja. Haluan esittää vilpittömät pahoitteluni kaikille Nagasakin prefektuurin ihmisille ja muille asianosaisille. Olen syvästi pahoillani, hän sanoi.

– Se mitä tein oli anteeksiantamatonta, ja aion harjoittaa parempaa itsehillintää, jotta tämä ei toistu.