Scifistä tulee todellisuutta? Tutkijat loivat madonreiän kvanttitietokoneessa

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Avaruuden madonreikä on teoreettinen ilmiö, joka voisi mahdollistaa valtavien etäisyyksien välillä liikkumisen hetkessä. Madonreikiä on toistaiseksi nähty lähinnä scifi-tarinoissa. Nyt yhdysvaltalaiset tutkijat ovat kuitenkin simuloineet sellaisia onnistuneesti.

Yhdysvaltalaiset tutkijat kertovat luoneensa kaksi simuloitua, minikokoista mustaa aukkoa. He onnistuivat lähettämään viestejä niiden välillä. Nature-tiedejulkaisun mukaan heidän voidaan sanoa luoneen toimivan madonreiän, vaikka aika-avaruutta ei rikottukaan fyysisesti kokeen aikana.

Tutkimuksen toisen johtajan, Caltech-yliopiston fyysikko Maria Spiropulun mukaan luomus oli eräänlainen vauvamadonreikä. Tavoitteena on seuraavaksi edetä niin kutsutuista taaperomadonrei’istä lopulta aikuisiin madonreikiin. Simuloidun madonreiän dynamiikkaa tarkkailtiin Googlen Sycamore-kvanttiprosessorilla.

Asiantuntijat painottavat, ettei tutkimuksessa luotu varsinaista fyysistä madonreikää. Fermilab-laboratorion fyysikko Joseph Lykken toteaa, ettei jonkin asia mahdollisuus teoriassa vielä tarkoita sen olevan mahdollista myös todellisuudessa. Tutkimus kuitenkin voi olla askel kohti uusi saavutuksia.

– Älä siis vielä odota voivasi lähettää koiraa madonreiän läpi. Mutta jostain täytyy aloittaa. Minulle on jännittävää, että olemme jo päässeet käsiksi tällaiseen, Lykken kertoi The Guardian -lehden mukaan.