Koululaisten kunto ei kohentunut koronavuosien aikana – yksi syy vaikuttaa maaseudulla

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Noin 40 prosentilla peruskoulun 5. ja 8. luokkalaisista fyysinen toimintakyky on tasolla, että se voi aiheuttaa haasteta arjen jaksamiseen. Valtion liikuntaneuvoston, opetus- ja kulttuuriministeriön ja Opetushallituksen mukaan tuloksissa on kuitenkin merkittäviä alueellisia eroja.

Länsi-Uudenmaan ja Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueilla fyysisen toimintakyvyn kokonaistulokset ovat sekä viides- että kahdeksasluokkalaisilla tytöillä ja pojilla valtakunnallisia tuloksia parempia. Helsingin kokonaistulokset olivat erityisesti poikien osalta merkittävästi valtakunnallisia tuloksia parempia.

Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Keski-Pohjanmaan ja Lapin hyvinvointialueiden tulokset ovat sekä viides- että kahdeksasluokkalaisilla tytöillä ja pojilla valtakunnallisia tuloksia heikompia.

– Alueelliset erot fyysisessä toimintakyvyssä voivat johtua esimerkiksi siitä, että kaupungeissa on enemmän liikkumis- ja harrastusmahdollisuuksia oppilaiden lähiympäristössä kuin maaseudulla. Lisäksi maaseudulla on monesti pitkät etäisyydet koulu- ja harrastuspaikkoihin, mikä aiheuttaa paljon autossa istumista, sanoo Move!-järjestelmän kehittämispäällikkö Mikko Huhtiniemi Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta.