Suomalaiset syövät liian vähän täysjyvää – suositus on 75 grammaa päivässä

Lifestyle Ruoka Terveys · Terhi Piiroinen

Tutkimusten mukaan täysjyväviljaa olisi hyvä saada noin 75 grammaa päivässä, jotta saa itselleen kaikki sen terveyshyödyt. Täysjyväviljan terveyshyötyjä ovat muun muassa se, että ne pienentävät riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, tyypin 2 diabetekseen ja muun muassa suolistosyöpään. Lisäksi ne auttavat painonhallinnassa ja parantavat suoliston toimintaa.

Tänään vietetään kansainvälistä täysjyväpäivää. Suomessa miehet saavat täysjyvää päivittäin keskimäärin 63 grammaa ja naiset 47 grammaa. Suomi on hieman jälkijunassa, sillä esimerkiksi Tanskassa ihmiset syövät täysjyvää keskimäärin suositusten vaatiman 75 grammaa.

Ruotsissa Elintarvikevirasto suosittaa täysjyvää noin 70-90 grammaa päivässä. Suomessa ei ole suoraa suositusta, mutta Leipätiedotuksesta kerrotaan useita keinoja lisätä täysjyvätuotteita ruokavalioon. Esimerkiksi Suomessa käytetty ruis on lähes aina täysjyvää eli ruisleipä on helppo valinta täysjyväleipää etsivälle. Puuro on ravitseva ja täysjyväinen annos, mikäli valitset puuroista muuta kuin vaaleita mannasuurimoita tai riisipuuroa. Myös pasta kannattaa vaihtaa täysjyväiseksi eikä valita perinteistä valkoista pastaa.