Ihmisten keskittymiskyky romahtanut – mitä on tapahtunut?

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan yliopisto-opiskelijat keskittyvät yhteen tehtävään nykyään keskimäärin 65 sekuntia ja toimistotyöläiset kolme minuuttia. Mitä meille on tapahtunut ja miksi?

Tutkimusten mukaan ihmisten keskittymiskyky vähenee kaikkialla maailmassa. Tietokirjailija Johann Hari on tutustunut suureen määrään keskittymistä käsitteleviä tieteellisiä tutkimuksia ja haastatellut asiantuntijoita eri puolilla maailmaa. Hän etsi uuteen Kadonnut keskittymiskyky -teoksessaan vastauksia siihen, miksi tarkkaavaisuutemme on pohjamudissa.

Harin tutkimusmatkan aikana käy ilmi, ettei keskittymiskyvyn puute johdu nykyihmisten heikosta itsekurista, vaan monesta ympäristömme osatekijästä. Onneksi keskittymiskykyä voi harjoitella ja parantaa. Ota itsellesi enemmän aikaa, ole offline, nuku tarpeeksi, huomioi oma sisäinen kello, harjoittele tietoisuustaitoja ja tee keskittymistä vaativia harjoituksia tai harrastuksia.

Johann Hari kertoo tietokirjassaan Kadonnut keskittymiskyky kahdestatoista keskeisimmästä tekijästä, jotka ovat vaikuttaneet keskittymiskykymme heikentymiseen. Hän esittää myös keinoja, joilla niin yksilöt kuin yhteiskunta voisivat saada keskittymiskykynsä takaisin.