Satu Silvon menestynyt ravintola meni konkurssiin – liiketoiminta musertui älyvapaisiin koronarajoituksiin

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Näyttelijä ja ravintoloitsija Satu Silvo on kokenut monen muun suomalaisyrittäjän tavoin koronapandemian rajoitusten aiheuttaman kurjuuden. Vaikka koronapandemia ei vielä nykyisillä varianteilla ole missään vaiheessa ollut hengenvaarallinen perusterveille ja työikäisille tai sitä nuoremmille ihmisille, on sen varjolla tehty valtavia, koko yhteiskuntaa koskevia rajoitustoimia. Nyt maksetaan suurta laskua ja osa jättää laskun maksamatta – koska siihen ei ole yksinkertaisesti varaa.

Ravintola Silvopleen taustalla toimiva Satumainen Ravinto Oy on jättänyt konkurssihakemuksen Helsingin käräjäoikeuteen. Ravintola ehti toimia 20 vuotta.

– Tämä on surullinen päivä. Olemme tehneet vuodesta 1999 arvojemme mukaista työtä Silvopleessä. Välillä on ollut aivan upeaa, toisinaan uskomattoman rankkaa. Kasvisruoka ja ihanat asiakkaamme ovat olleet meille sydämen asia. Kovasta työstä huolimatta hakeudumme nyt konkurssiin, Satu Silvo kommentoi Instagramissa.

– Syyt ovat selkeät. Emme saaneet liiemmin koronatukia, koska ne perustuivat edellisen vuoden liikevaihtoon. Meillä se oli olematon, koska olimme tuolloin remontissa. Koronan jälkeen ihmiset eivät ole palanneet lounaille entiseen malliin. Raaka-aineetkin ovat kallistuneet.

Kyse ei ole yksittäistapauksesta Suomessa. Monet oikeusoppineet ja asiantuntijat sekä tilastoihin perehtyneet ihmiset yrittivät varoittaa rajoitusten aiheuttamista ongelmista ja vaatia niille selkeitä, lääketieteellisiä sekä faktoihin perustuvia perusteluita. Koronapolitiikan kyseenalaistaneet henkilöt saivat yleensä pelkästään haukkuja ja julkista arvostelua osakseen. Osa ihmisistä ei suostu vieläkään myöntämään olleensa väärässä. Tähän pätee suomalainen sananlasku: Sen edestään löytää minkä taakseen jättää.