Tekstiviestit lisäsivät nuorten äänestysintoa aluevaaleissa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Viime vuoden aluevaaleissa tehtiin kokeilu, joka vaikutti lisänneen nuorten äänestysintoa. Satunnaisesti valituille 18-29-vuotiaille lähetettiin tekstiviestejä, joissa muistutettiin heidän äänioikeudestaan vaaleissa.

Tekstiviestin saaneet äänestivät hieman verrokkiryhmän nuoria enemmän. Vaikutus oli suhteellisesti suurempi harvemmin äänestävillä. Viestejä lähetettiin yli 30 000 nuorelle ennakkoäänestyksen alkamisen jälkeen ja päivää ennen varsinaisia vaaleja.

– Matala äänestysaktiivisuus nuorten keskuudessa on vakava ongelma, koska silloin heidän äänensä ei kuulu päätöksenteossa. Nuorena opittu passiivisuus voi myös jatkua läpi elämän. Äänestäjien aktivoiminen tasa-arvoistavalla tavalla on kuitenkin osoittautunut eri kokeiluissa vaikeaksi, koska yleensä aktivoituneet ovat olleet samankaltaisia kuin muutenkin äänestävät, kertoo Turun yliopiston taloustieteen professori ja tutkimusryhmän johtaja Janne Tukiainen tiedotteessa.

Tukiainen kuvailee aluevaalikokeilua merkittäväksi tutkimushankkeeksi. Vastaavanlaisia viestejä on lähetetty onnistunein tuloksin myös Tanskassa ja Norjassa.