Eurooppalaiset huolissaan tulevaisuudesta – omat asiat hoidettava kuntoon

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Sen sijaan, että jatkuvasti ojennetaan auttavaa kättä muille, on vihdoinkin ryhdyttävä kiinnittämään huomiota oman väen hyvinvointiin. Nykyinen tilanne on kestämätön, jos yhteiskunnallisen toiminnan vuoksi oma kansakunta rapautuu velkakierteeseen ja köyhyyteen. Pian auttava käsi on typötyhjä – ellei ole jo.

Tuoreen selvityksen mukaan ruoan ja energian nousevat hinnat huolestuttavat 93 prosenttia eurooppalaisista. Peräti 90 prosenttia suomalaisista on huolissaan hintojen noususta, 72 prosenttia Ukrainan sodan leviämisestä muihin maihin ja 71 prosenttia on huolissaan köyhyydestä ja sosiaalisesta syrjäytymisestä.

Kyselyyn vastanneista suomalaisista yli neljännes ja eurooppalaisista lähes puolet arvioi elintasonsa jo laskeneen koronapandemian, Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan ja hintojen nousun takia. Lisäksi 46 prosenttia suomalaisista ja 39 prosenttia eurooppalaisista uskoo, että vaikka heidän elintasonsa ei ole vielä laskenut, niin tulee käymään seuraavan vuoden aikana.

– Ihmiset ovat ymmärrettävästi huolissaan nousevista elinkustannuksista, ja yhä useammilla perheillä on vaikeuksia saada rahat riittämään. Meidän on nyt aika toimia: rajoittaa laskujen kallistumista, karkottaa inflaatiota ja saada taloudet kasvamaan. Meidän on suojeltava yhteiskuntien haavoittuvimpia jäseniä, sanoi Euroopan parlamentin puhemies Roberta Metsola.