Kauanko kotiruoka säilyy jääkaapissa? Näin Annan asiantuntija vastasi

Lifestyle Ruoka Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Monissa perheissä tehdään kerralla isompi määrä ruokaa, jota lämmitetään myös seuraavina päivinä. Itse tehty ruoka säilyykin jääkaapissa muutaman päivän, kunhan se säilötään oikealla tavalla.

Marttojen ruoan ja ravitsemuksen asiantuntija Emmi Tuovinen kertoi Anna-lehdelle, että kotiruoan säilymisen avain on se, että ruoka jäähdytetään nopeasti. Moni tietää, että lämmintä pataa ei voi laittaa jääkaappiin tai jääkaappi voi mennä rikki. Harva muistaa, että ruoka pitää silti pyrkiä jäähdyttämään mahdollisimman nopeasti. Illalla tehtyä keittoa ei esimerkiksi voi jättää liedelle jäähtymään huoneenlämpöön yön yli.

Bakteerit lisääntyvät tehokkaimmin huoneenlämmössä. Sen vuoksi ruoka kannattaakin näin talvipakkasilla jäähdyttää esimerkiksi ulkona. Toinen hyvä vaihtoehto on laittaa kattila kylmään vesihauteeseen.

Pilaantuneessa ruoassa on listerian riski. Listeria on vaarallinen erityisesti lapsille, vanhuksille ja raskaana oleville. Riskiryhmäläisten kohdalla kannattaa heittää epäilyttävä ruoka kitsastelematta pois, koska listeria voi viedä henkilön jopa sairaalahoitoon.

Nopeasti jäähdytettynä, suljetussa astiassa säilöttynä ja jääkaapin alatason takaosaan aseteltuna ruoka säilyy parhaiten. Kotiruoka säilyy keskimäärin kolme vuorokautta jääkaapissa näitä ohjeita noudattaen.

Nopeiten pilaantuvat äyriäiset ja kylmäsavulohi, joita ei tule enää kolmen päivän jälkeen maistaa. Muita ruokia voi kuitenkin maistaa mikäli taloudessa ei ole riskiryhmäläisiä ja päättää omiin aisteihin luottaen onko ruoka vielä syöntikelpoista. Viikon vanha keitto tulisi kuitenkin jo heittää pois vaikka se ei erikoisemmin tuoksuisikaan.