Teetkö töitä kotona? Näin pidät huolta myös hyvinvoinnistasi

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Kotona työskenteleminen voi olla sekä hyödyllistä että haitallista. Toisaalta se antaa enemmän varaa suunnitella aikataulua, mutta samalla se voi aiheuttaa suunnatonta väsymystä ahertaa yksin päivästä toiseen.

Työn ja vapaa-ajan välille on löydettävä tasapaino. Aseta rajat, jotta erotat henkilökohtaisen elämän työelämästä. Varmista, että voit keskittyä työpäivän aikana vain työhösi, niin voit välttää ylikuormitusta. Samalla työt voi tehdä tehokkaasti.

Pidä säännöllisesti taukoja. Tauot ovat välttämättömiä mielenterveyden ja tuottavuuden kannalta koko päivän ajan. Vaikka se olisi vain viiden minuutin pituinen tauko parin tunnin välein, poistu työpöytäsi äärestä, jotta aivosi voivat rentoutua ja latautua ennen kuin palaat taas töihin.

Ergonominen työtilan järjestely on ratkaisevan tärkeä tuottavuuden säilyttämiseksi. Kannattaa investoida laadukkaisiin huonekaluihin työpisteessä, joiden avulla varmistaa, että kotona työskentely on sekä tuottavaa että mukavaa. Luo rutiini päiviin. Pysy myös säännöllisessä yhteydessä kollegoihin. Etätyöskentely voi usein aiheuttaa eristyneisyyden tunnetta, joten yritä pysyä yhteydessä kollegoihin mahdollisimman paljon puheluiden ja video- tai viestisovellusten avulla.

Mene ulos vähintään kerran päivässä. Käveleminen tai ajan viettäminen ulkona on loistava tapa tyhjentää mieltä ja parantaa mielialaa. Jo kymmenen minuutin voi tehdä ihmeitä fyysiselle ja henkiselle terveydelle! Syö terveellisesti ja ravitsevasti. Kannattaa erityisesti hyödyntää hedelmiä, kasviksia ja vihanneksia välipaloina. Juo runsaasti vettä päivän aikana ylläpitääksesi nesteytystä.