Auringosta irtosi valtava pala – muuttui pinnalle tulipyörteeksi

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Tutkijat ovat havainneet, että auringosta on irronnut valtava pala. Tiedemiehet ovat kertomansa mukaan järkyttyneitä, sillä irtoamisen jälkeen pinnasta irronnut pala alkoi kiertää auringon pohjoisnapaa pyörteenä. Tilanne sekä huolestuttaa että kiinnostaa tutkijoita. Ennennäkemättömän havainnon teki NASAn James Webb -avaruusteleskooppi.

Avaruussääennustaja Tamitha Shov jakoi videon, jolla näkyy voimakas pyörremyrsky auringon pinnalla. Aurinkofyysikko ja apulaisjohtaja Scott McIntosh National Center for Atmospheric Researchista Boulderista, Yhdysvaltojen Coloradosta sanoi, että vaikka hän ei ole nähnyt ennen samanlaista pyörrettä, tapahtuu jotain outoa yleensä auringon 55 asteen leveysasteilla kerran joka aurinkosyklin aikana.

McIntoshin mukaan auringonpurkauksia ja auringonpilkkuja on odotettavissa lisää, koska aurinko on aktiivisempi tällä hetkellä. Filamentit ovat ionisoituneen kaasun pilviä Auringon pinnan yläpuolella, puristettuna vastakkaisen magneettisten napojen alueiden väliin. Vaikka tiedemiehet tietävät, että filamentit voivat repeytyä auringon pinnalta, eivät he ole vielä havainneet tämän kaltaista pyörretuulta ennen.