Kela lähetti perintäkirjeen 47 000 opiskelijalle – ansainneet liikaa liksaa vuonna 2021

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Kela on lähettänyt 46.949 opiskelijalle kirjeen opintotukien takaisin maksamisesta, koska heidän palkkatulonsa ovat ylittäneet vuoden 2021 vuositulorajan. Vuosituloraja määräytyy sen mukaan, kuinka monelta kuukaudelta opiskelija on nostanut opintotukea.

Jos opiskelija nosti tukea yhdeksältä kuukaudelta vuonna 2021, hänellä sai olla muita tuloja enintään 12.498 euroa. Tämä tarkoittaa noin tuhatta euroa kuukaudessa. Keskimäärin opiskelijan pitää maksaa opintotukea takaisin 976 euroa. Päätösehdotusten mukaan opintotukea oltaisiin perimässä takaisin yhteensä 45,8 miljoonaa euroa.

Opiskelijan täytyy itse huolehtia siitä, että hänen vuositulonsa eivät ylitä tulorajaa. Tulorajoja on korotettu kahtena vuotena peräkkäin. Nyt vuosituloraja on 18.720 euroa, jos opiskelija saa opintotukea yhdeksältä kuukaudelta.