Liikuntatuntien pitäisi jatkua työelämässä – elämäntapaohjauksella loistavia tuloksia terveyteen

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Miksi liikuntatunnit päättyvät kouluaikaan? Jokaiselle työpaikalle tulisi perustaa omat liikuntatunnit, mikäli maamme kansanterveys halutaan kuntoon ja tulevaisuuden terveyskustannukset pienemmäksi. Suomesta on tullut erilaisten mittareiden perusteella pahoinvointivaltio, joten terveellisempien elämäntapojen ohjaus on aloitettava nyt. Liikunta tukee niin fyysistä kuin henkistä terveyttä.

Yksi loistava esimerkki oikeanalaisesta elämäntapaohjaamisesta aikuisiällä löytyy hiljattain toteutetusta diabeteksen kansallisesta ehkäisyhankkeesta. Osallistujat saivat vuoden ajan aktiivista ohjausta terveellisiin elämäntapoihin yksilöllisesti ja ryhmissä. Diabeteksen ehkäisyhankkeeseen osallistui viisi sairaanhoitopiiriä.

Tyypin 2 diabeteksen ilmaantuvuus on ohjaukseen osallistuneilla noin kolmanneksen pienempi kuin verrokeilla. Diabeteksen ilmaantuvuuden pienentyminen neljänneksellä merkitsee terveystaloustieteellisten laskelmien perusteella jopa satojen miljoonien eurojen säästöä terveydenhuollon kuluissa seuraavan 15 vuoden aikana. 

Hanke todisti, että tyypin 2 diabeteksen ehkäisy edellyttää sekä suuren sairastumisriskin omaaviin että koko väestöön kohdistuvia toimia. Tarvitaan myös monialaista yhteistyötä terveyttä tukevien elintapojen edistämiseksi. Tutkijat painottavat Diabetes ja lääkäri -lehdessä, että yhteiskunnan kannattaa edelleen panostaa tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn.