Kärsitkö kuntosalipelosta? Et ole yksin

Fitness Lifestyle Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Moni kuntosalijäsenyyden ostanut keksii päivän aikana useita syitä olla menemättä kuntosalille. Kaikkien kohdalla kyse ei kuitenkaan ole motivaation puutteesta vaan oikeasta pelosta, joka näyttäytyy ahdistuksena kuntosalia kohtaan.

Psykologi ja elämäntapavalmentaja Jeff Spires kertoi Popsugar-sivuston haastattelussa, että kyse on oikeasta pelosta. Usein kuntosalipelko johtuu siitä, että ihmistä alkaa ahdistamaan ajatus muista kuntosalilla treenaavista ihmisistä. Liikuntaa vasta aloittelevat ihmiset voivat myös ajatella, että muut ihmiset tuomitsevat heidät ja arvostelevat heidän liikkeitään kuntosalilla.

Yleensä kuntosalipelosta kärsivät kuvittelevat pystyvänsä helpostikin päättämään, että yhtenä päivänä he vain menevät kuntosalille. He ostavat jäsenyyden ja tilaavat uudet varusteet ja vaatteet. Kun treenipäivä lähestyy, sitä kuitenkin lykätään päivä kerralla kauemmas.

Kuntosalipelkoisia kammoksuttaa sosiaalinen tilanne, johon kuntosalilla joutuu. He pelkäävät jo valmiiksi sitä tekevätkö he jonkun liikkeen väärin, käyttävätkö he laitteita oikein tai hikoilevatko enemmän kuin muut ihmiset. Kokemus voi olla niin ahdistava tai jo pelkkä ajatuskin siitä, että lopulta kuntosalikortti vanhenee ja jäsenyys irtisanotaan.

Kuntosalipelkoa pystyy lievittämään niin, että aloittaa treenaamisen turvallisessa ympäristössä esimerkiksi kotonaan. Nykyään on olemassa monia hyviä YouTube-kanavia ja sovelluksia, joiden videoiden tahtiin pystyy kasvattamaan omaa kuntoaan vähitellen. Omat tavoitteet on myös hyvä pitää mielessä ja keskittyä niihin. Yleensä kun oma kunto ja itsetunto paranevat, kuntosalille astuminenkaan ei enää tuota ongelmia.