Influenssakausi on rauhoittumassa – noroviruksen sesonkiaika on nyt käsillä

Terveys · Tim Isokivi

Pahimpien koronavuosien jälkeen suomalaiset ovat sairastelleet jälleen tutumpiin tauteihin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan käsillä on nyt noroviruksen sesonkiaika, joka osuu tyypillisesti juurikin kevättalvelle.

– Noroviruksen osalta nyt on huippu, mutta en uskalla vielä sanoa, milloin se on ohi. Sitten kun ollaan kunnolla kevään puolella, niin on varmasti taas rauhallisempaa, THL:n tartuntatautilääkäri Anna-Liisa Punto-Luoma kertoi STT:n mukaan.

Punto-Luoman mukaan vatsatauteja ei seurata samalla tavalla kuin koronaa ja influenssaa, mutta norovirushuippu ilmenee ruokamyrkytystapausten määrästä. Vuodenvaihteessa pahimpana jyllännyt influenssakausi on sen sijaan rauhoittumassa. Kausi kuitenkin jatkuu edelleen, ja influenssarokotuksen voi vieläkin ottaa.

Niin influenssa- kuin vatsatautitpaukset vähenivät merkittävästi koronapandemian aikana rajoitusten ja parantuneen hygienian vuoksi. Samalla kun muita tauteja liikkuu jälleen entiseen malliin, on koronatilanne Suomessa rauhoittunut.

– THL:n raportoimien koronatartuntojen määrät olivat viime viikolla matalimpia vuoteen. Ei ole ainakaan pahempi tilanne kuin viime keväänä, Punto-Luoma kertoo.