Alkoholin matkustajatuonti lisääntyi matkailun elvyttyä

Matkailu Ruoka Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Ulkomaanmatkailu on elpynyt koronarajoitusten väistyttyä. Matkailun lisääntyminen on johtanut myös siihen, että ulkomailta tuodaan jälleen enemmän alkoholituotteita Suomeen. Asia käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, THL:n julkaisemista luvuista.

Suomalaiset ostivat vuonna 36,9 miljoonaa litraa alkoholijuomia ulkomaanmatkoilta vuonna 2022. Alkoholijuomien matkustajatuonti lisääntyi jopa 174 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Korkea nousu selittyy tietenkin pandemia aiheuttamien rajoitusten poistumisella.

– Vaikka matkustajatuonnin kasvuprosentit ovat hurjia, tuotiin alkoholia ulkomailta viime vuonna 37 prosenttia vähemmän 100-prosenttiseksi alkoholiksi muunnettuna kuin ennen koronapandemiaa vuonna 2019, kertoo THL:n johtava asiantuntija Thomas Karlsson tiedotteessa.

Suurin osa alkoholin matkustajatuonnista tulee Virosta tai Viron laivalta. Kasvua oli kaikissa juomaryhmissä, mutta suhteellisesti eniten lisääntyi väkevien alkoholijuomien tuonti. Kuitenkin 59 prosenttia matkustajista ei palatessa tuonut mitään alkoholijuomia.

Alkoholijuomien verkko-ostaminen sen sijaan väheni 22 prosenttia vuodesta 2021. Siinä missä matkustajatuonnissa painottuvat väkevät juomat, keskitytään verkko-ostoksissa miedompiin alkoholijuomiin ja erityisesti olueen.