Suomen yllä havaittu aurinkokunnan ulkopuolelta saapunut kappale: ”Kahvit menivät väärään torveen”

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomessa tehtiin lokakuussa havaintoja taivaalla lentäneestä tulipallosta. Se on sittemmin varmistunut aurinkokunnan ulkopuolelta saapuneeksi harvinaiseksi kappaleeksi. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Ursan jäsenlehti Tähdet ja avaruus.

Kirkas kappale havaittiin 23. lokakuuta kello 22:38. Normaalisti tähdenlennot kestävät noin sekunnin, mutta lokakuinen tulipallo näkyi yli viiden sekunnin ajan. Sen lento tallentui Ursan tulipalloryhmän kamera-asemilla Vaalassa, Nyrölässä ja Tampereella.

Ursan tulipalloryhmän analyytikko Jaakko Visurin mukaan kappaleen laskettiin lentäneen aivan yläilmoissa revontulten korkeuksilla. Kappale liikkui niin suurella nopeudella, että sen täytyi saapua aurinkokunnan ulkopuolelta. Tämä teki ilmiöstä erittäin harvinaisen.

– Sillä hetkellä kahvit menivät väärään torveen, Visuri kuvaili tiedotteessa.

Myös Barcelonassa toimiva tutkijaryhmä päätteli suomalaisen havaintodatan perusteella kappaleen tulleen aurinkokunna ulkopuolelta. Aikaisemmilta vuosikymmeniltä tiedetään luotettavasti vain kaksi maapalloon osunutta tähtienvälistä kappaleitta. Kyseessä on myös ensimmäinen tähtienvälinen meteori, joka varmistettiin tähtiharrastajien kamera-asemilla.

Kappaleen on arvioitu olleen halkaisijaltaan alle kymmenen sentin kokoinen ja painaneen noin kilon. Sen alkuperää on Visurin mukaan vaikea arvioida.