Nyt se on varma: Tätä leipää valtaosa suomalaisista haluaa

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Yhä useampi lapsi valitsee leipänsä tummana. Syy löytyy ruisleivän tutusta mausta, johon suomalaiset lapset kasvavat pienestä pitäen. Ruispala tai hapankorppu ei välttämättä edes kaipaa päälle muuta kuin pienen kerroksen levitettä.

Helmikuun lopulla vietetään ruisleivän päivää. Suomalaiset syövät ruisleipää siitä yksinkertaisesta syystä, että se maistuu hyvältä. Tämä käy ilmi Leipätiedotus ry:n tekemästä kuluttajatutkimuksesta.

– Vastaajista 76 prosenttia kertoi valitsevansa ruisleipää, koska se on hyvänmakuista, Leipätiedotuksesta kerrotaan.

Suomessa ruisleipä leivotaan lähes aina täysjyvärukiista ja näin ollen se sisältää runsaasti kuituja, kertoo Mensonen. Kuidun terveysvaikutukset ovat nekin hyvin tunnettuja: niiden runsas määrä ruokavaliossa alentaa riskiä sairastua muun muassa sydän- ja verisuonisairauksiin ja tyypin II diabetekseen sekä tiettyihin syöpäsairauksiin.

Kuidut ovat terveydelle edullisia esimerkiksi hellimällä ruoansulatuselimistöä hampaista suolistoon asti: ne antavat töitä hampaille ja suolistossa vaikuttavat haitallisten aineiden imeytymiseen ja toimivat hyvänlaatuisten ruoansulatusbakteerien ravintona.