NASA kuvasi epätavallisen asteroidin – kuin pullo tai vihannes

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Maan ohitti helmiikuun alussa 2011 AG5 -niminen asteroidi. Asteroidi on hämmästtänyt tutkijoita sen epätavallisen muodon vuoksi. Pitkulainen taivaankappale on pitkä ja kapea.

Asteroidilla on pituutta noin 500 metriä ja leveyttä vain noin 150 metriä. Yhdysvaltojen avaruushallinto Nasa julkaisi Goldstone Deep Space -tutkimuslaitoksen ikuistamia kuvia asteroidista. Niistä ilmenee sen jokseenkin epätyypillinen pulloa tai kaupan vihannesosaston antimia muistuttava muoto.

Asteroidi ohitti Maapallon etäisyydellä, jota kuvaillaan tähtitieteellisessä mittakaavassa lyhyeksi. Maapallolla ja asteroidilla oli kuitenkin lyhimmilläänkin etäisyyttä 1,8 miljoonaa kilometriä. Se vastaa viisinkertaisesti Maan ja Kuun etäisyyttä.