Autoilija, tee näin kun näet siniset vilkut taustapeilissä

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Viranomaiset ovat laatineet uuden toimintaohjeistuksen hälytysajoneuvon kohtaamiseen ja hätävilkun käyttöön. Ohjeistus on ollut jo tovin käytössä, mutta kaikki eivät ole vielä omaksuneet sitä tai ole siitä tietoisia.

Kun autoilija havaitsee hälytysajoneuvon taustapeilistä, niin hänen tulee uusien sääntöjen mukaan kytkeä hälytysvilkut päälle. Vilkkujen avulla hän ilmoittaa, että on havainnut hälytysajoneuvon. Hätävilkut kytketään pois, kun hälytysajoneuvo on ohittanut. Autoilija ei kuitenkaan saa tehdä mitään äkkinäistä kesken ajon, vaikka huomaakin hälytysajoneuvon. Äkkijarrutus on pahin moka, mitä ambulanssin tai muun hälytysajoneuvon edessä voi tehdä.

Autoilija voi ajaa tien sivuun, mikäli se on olosuhteissa mahdollista. Liikenneturvan mukaan hätävilkkuja on kuitenkin syytä pitää päällä, koska samalla viestii muille autoilijoille, että on syytä varautua hiljaisempaan ajovauhtiin tai siihen, että nyt ei ole sopiva hetki ohittelulle. Hälytysajossa olevan ajoneuvon perässä voi usein tulla myös toinen samalle tehtävälle menevä pelastusviranomainen.