Teksas itsenäiseksi? Osavaltiossa saatetaan äänestää itsenäisyydestä

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Teksasin osavaltiossa on ryhdytty valmistelemaan TEXIT-kampanjaa, jonka tarkoituksena on erottaa Teksasin osavaltio Yhdysvalloista. Tarkoitus on säätää ensin itsenäisyydelle suuntaa antava kansanäänestyslaki, joka antaisi teksasaisille mahdollisuuden äänestää asiasta.

Teksas on vakavarainen ja Yhdysvaltojen toiseksi suurin osavaltio. Se on ollut aiemminkin itsenäinen erotessaan Meksikosta vuonna 1836. Se kuitenkin liittyi Yhdysvaltoihin yhdeksän vuotta myöhemmin. Teksasissa asuu noin 30 miljoonaa ihmistä koko osavaltion alueella.

– Teksasin perustuslaki on selvä. Kaikki poliittinen valta on kansalla, osavaltion edustaja Bryan Slaton sanoi lausunnossaan.

– Kun liittovaltion hallitus on rajoittanut vuosikymmeniä jatkuvasti oikeuksiamme ja vapauksiamme, on aika antaa Teksasin kansan saada äänensä kuuluviin.

Jos enemmistö äänestää itsenäisyyden puolesta, perustetaan komitea, joka tutkii toteutumisen mahdollisuuksia ja ehdottaa vaihtoehtoja sekä suunnitelmia lainsäätäjille. Lakiesitystä tukee Texas National Movement, mikä on noin 440.000 jäsenen järjestö. Yhdistys ajaa osavaltion itsenäisyyttä.

Teksas on yrittänyt erota Yhdysvalloista useaan otteeseen, mutta vuoden 1868 korkeimman oikeuden päätöksessä todettiin, että osavaltiot eivät voi erota unionista yksipuolisesti.