Niin hyvää kuin savustettu kala onkin – älä tee vanhasta jääkaapista savustinta!

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Vakuutusyhtiön ja pelastuslaitoksen tietoon oli tullut useita suurpaloja, joiden syttymissyyksi paljastui palontutkinnassa vanhaan kodinkoneeseen viritetty savustin. Tyypillisesti sähkökäyttöinen tai muuten lämpiävä savunkehitin oli asennettu vanhaan jääkaappiin.

– Vanhaa kodinkonetta ei ole missään nimessä tarkoitettu savustamiseen, ja toivoisin, että tämän ilmiön riskeihin taas herättäisiin. Mukaan on saattanut esimerkiksi tulla uusia savustusharrastajia, joita aiempi varoittelu ei ole tavoittanut. Jos omakotitalon tai mökin terassilla oleva savustin syttyy palamaan ja tuli leviää siitä rakennukseen, ovat niin ihmiset, lemmikit kuin omaisuus erittäin suuressa vaarassa, kertoo projektijohtaja, paloinsinööri Antti Määttänen LähiTapiolasta.

Tukesin ylitarkastaja Jukka Lepistö kertoo, että idea vanhan kodinkoneen käyttämiseen savustuskaappina voi tulla esimerkiksi verkon harrastesivuilta, sosiaalisen median harrasteryhmistä tai Youtube-videoista. Lisäksi Tukes on nyt myös viranomaisena lähestynyt eräitä savustinlaitteiden maahantuojia ja jälleenmyyjiä, joiden markkinoinnissa on neuvottu käyttämään jääkaappia savustuksessa.

– Älkää uskoko vaarallisia virittelyvinkkejä. Jos jääkaappi syttyy palamaan, sen palokuorma on hyvin suuri. Tämä tarkoittaa sitä, että laite sytyttää lähellä olevan rakennuksen, isonkin, todella nopeasti. Näkemistämme palojäljistä havaitaan, että palo voi olla hyvin voimakas, kertoo Lepistö.