Tuoko koronakrapula mökkejä myyntiin? Vapaa-ajanasunnot hyvillä liikenneyhteyksillä kiinnostavat

Koti & Asuminen Matkailu · Tim Isokivi

Mökkien kysyntä kävi kuumana korona-aikana, mutta entäpä normaalioloihin palatessa? Hyoneistokeskuksen Mökkibarometrin perusteella mökkikaupassa ennustetaan olevan laskua varsinkin kuivan maan kohteissa.

Barometrin mukaan Huoneistokeskuksen välittäjistä 46 prosenttia ennustaa mökki- ja vapaa-ajanasuntojen kaupan pysyvän viime vuoden tasolla ja 38 prosenttia ennustaa sen laskevan. Välittäjien mukaan tyypillinen mökin ostaja on tällä hetkellä kakkosasunnon tasoista vapaa-ajan asuntoa 1-2 tunnin ajomatkan päästä etsivä keski-ikäinen pariskunta. Mökinostaja tiedostaa nyt aiempaa paremmin energiakustannukset ja ylläpidon työmäärän.

– Mökkikauppa käy viime vuoden tapaan laadukkaista ja hyväkuntoisista mökeistä vesistöjen äärellä. Samaan aikaan perusmökkien myyjien tulee varautua pidempiin myyntiaikoihin ja alhaisempiin hintoihin, Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Marina Salenius kertoi tiedotteessa.

– Tulemme näkemään, että nyt koronan jälkeisessä krapulassa poikkeusaikana hankittu etätyöparatiisi halutaankin laittaa myyntiin, kun sekä energiakustannukset että ylläpidon työmäärä ovat yllättäneet, Salenius jatkoi.

Myyntivaltteja mökeissä ovat nyt palveluiden läheisyys, hyvät kulkuyhteydet sekä julkisella liikenteellä että omalla autolla, energiatehokkuus ja hyvä kunto. Kiinnostavimpia alueita ovat vuonna 2023 Uudenmaan lähikunnat noin 100 kilometrin alueella, saaristokohteet sekä Päijänteen ja Saimaan ympäristö.