Haluaisitko huumeiden käyttötilan lähelle kotia? Näin suomalaiset vastaavat

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Olimme ekaluokkalaisen kanssa Lahdessa päiväretkellä. Menimme keskustassa leikkipuistoon, ja näimme siellä huumeruiskuja sekä auton parkkipaikalla että puistossa. Menimme sen jälkeen kauppaan ostamaan pillimehut, niin näimme huumeruiskuja myös päivittäistavaraliikkeen edustalla. Ongelma oli todella näkyvä ja ahdistava.

A-klinikkasäätiön teettämästä väestökyselystä käy ilmi suomalaisten ristiriitainen suhtautuminen huumeita käyttäviin ihmisiin. Suomi on väestölukuun suhteutettuna edelleen Euroopan kärkimaita huumeisiin kuolleiden nuorten määrässä. Tutkimus paljastaa, että moni pitää huumeriippuvuutta myös rikosoikeudellisena ongelmana. Kuitenkin peräti 40 prosenttia suomalaisista kannattaa valvottujen käyttötilojen kokeilua omalla paikkakunnallaan.

– On hienoa, että tässä asiassa suomalaiset ovat hereillä ja ymmärtävät, että huumeongelma voi olla myös omalla asuinalueella. Käyttötilat auttavat välttämään yliannostuksia ja myrkytyksiä sekä niistä johtuvia kuolemia, ehkäisemään tartuntatautien leviämistä ja rauhoittamaan lähiyhteisöjä, A-klinikkasäätiön vt. toimitusjohtaja Hanna Paikkala toteaa.