Epäterveellinen ruoka koukuttaa – palkitsee aivoja salakavalasti

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Roskaruoka aiheuttaa riippuvuutta. Epäterveelliset naposteltavat, kuten suklaapatukat ja perunalastut, opettavat aivot suosimaan niitä muihin ruokiin verrattuna. Uusi tutkimus on paljastanut, että herkut laukaisevat kehon palkitsemisjärjestelmän.

Kun aivo oppivat saavansa herkuista hyvää oloa, suosivat mielihalut epäterveellisiä vaihtoehtoja terveellisen sijaan. Saksalaiset asiantuntijat seurasivat aivotoimintaa kahdessa vapaaehtoisryhmässä, joille annettiin jogurttia. Toiselle ryhmälle annettiin jogurttia, jossa oli korkeampi rasva- ja sokeripitoisuus.

Kahdeksan viikon testijakson jälkeen motivaatiosta vastaava aivojen osa aktivoitui enemmän, kun jogurttiin lisättiin enemmän rasvaa ja sokeria. Max Planck Institute for Metabolism Researchin tohtori Marc Tittgemeyerin mukaan herkkujen aiheuttamien palkitsemisjärjestelmien poistaminen on vaikeaa. Ne saavat ihmiset tiedostamatta suosimaan ruokia, jotka ovat epäterveellisiä.