MT: Asiantuntija ihmettelee miksi maaseutu unohdettiin vaaleissa – ei ruoka ilmesty tyhjästä

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Muutama eduskuntavaaliehdokas otti omavaraisuuden ja maatalouden kärkiteemakseen eduskuntavaaleissa. Tämä on järkevää, koska suuri osa suomalaisista asuu ja työskentelee maaseudulla. Silti suurimpien puolueiden puheenjohtajat unohtivat Suomen maaseudun puheissaan.

– Nyt ilmeisesti ajatellaan, että siinähän se maatalous on ja ruokaa tulee. Ei ymmärretä, että kustannuskriisi vaikuttaa siihen, onko huoltovarmuus hyvä enää kahden vuoden kuluttua. Keskustelu maatalouden kannattavuudesta puuttuu, ja se ei ole perhana vieköön hyvä juttu. Sen kautta koko ala kuolee tai elää, ProAgria Keskusten Liiton toimitusjohtaja Harri Mäkivuokko jyrähtää Maaseudun Tulevaisuudelle.

Hyvällä huoltovarmuudella ja omavaraisuudella Suomi pärjää paremmin. Tämä on nyt valitettavasti unohdettu, vaikka se vaikuttaa aivan kaikkeen kotimaassamme. Ilman ruokaa ei ole mitään.

– Puheenjohtajatenteissä on aika kapea teemojen kirjo. Aika pienestä sontaluukusta asioita katsotaan Helsingistä käsin. Ruoka, energia ja turvallisuus ovat loistaneet poissaolollaan suurelle yleisölle näkyvässä mediassa ja Suomen kriisinkestävyys yleisemminkin, kun ajatellaan, millaisessa kriisissä nyt eletään, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila jatkaa ja jakaa Mäkivuokon tekemät havainnot.