Raportti: Kuntoutus ei ole turhaa – elämänlaatu ja työkyky paranevat

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Tuoreesta raportista ilmenee, että Kelan kuntoutusasiakkaiden työ- ja opiskelukyky, elämänlaatu ja mieliala kohentuivat kuntoutuksen aikana. Lähes kuusi kymmenestä kuntoutukseen osallistuneesta saavutti tai ylitti asettamansa kuntoutustavoitteet. Kuntoutuspalveluiden välillä oli selviä eroja kuntoutustavoitteiden saavuttamisessa ja kuntoutuksen hyötyä arvioivissa mittarituloksissa.

Koronavirus ja siihen liittyvät toimet kuitenkin vaikuttivat myös Kelan kuntoutuspalveluissa. Eniten poikkeustilanteen aiheuttamista muutoksista näyttäisivät kärsineen mielenterveyskursseille ja työllistymistä edistävään ammatilliseen kuntoutukseen osallistuneet asiakkaat.

Kelan kuntoutuksen hyödyn arvioinnissa kerättiin tietoa työ- ja toimintakyvyn muutoksista ja kuntoutuksen tavoitteiden toteutumisesta asiakkailta, joiden kuntoutus oli päättynyt vuonna 2020. Tietoja tarkastellaan 12 kuntoutuspalvelun osalta. Ensimmäistä kertaa mukana tarkastelussa ovat ammatillisen kuntoutuksen NUOTTI-valmennus, harkinnanvaraisen kuntoutuksen IKKU-kurssi ja vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen moniammatillinen yksilökuntoutus.