Nyt tuli vakava varoitus – Suomen kyberturvallisuuskeskus kehottaa varovaisuuteen

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Traficomin Kyberturvallisuuskeskus on varoittanut yleistyneestä ilmiöstä. Viime viikkoina Kyberturvallisuuskeskus on saanut kymmeniä ilmoituksia suomalaisten puhelinnumeroiden käytöstä huijaus- ja häiriöpuheluissa.

Rikollisten käyttämässä tekniikassa soittajan puhelinnumero väärennetään vastaamaan esimerkiksi suomalaista jo käytössä olevaa numeroa. Uhri todennäköisemmin vastaa kotimaisista numeroista tuleviin soittoihin. Soittaja saattaa esimerkiksi esittäytyä teknisen tuen työntekijänä ja väittää tarvitsevansa etäyhteyden vastaajan tietokoneelle.

Etäyhteystyökalun tietokoneelleen asentava saattaa tarjota rikolliselle pääsyn henkilökohtaisiin tietoihinsa. Väitetty etäyhteystyökalu voi olla myös haittaohjelma. Suurin osa Kybertruvallisuuskeskukselle ilmoitetuista puheluista on ollut englanninkielisiä.

– Voit kuunnella, mitä asiaa soittajalla on. Soittajan kiire asiansa suhteen sekä henkilötietojen tai pankkitunnusten kyseleminen voivat paljastaa puhelun vilpillisyyden. Omia tietoja ei pidä antaa tuntemattomalle kyselijälle, kertoo tietoturva-asiantuntija Niclas Koskinen tiedotteessa.

Mikäli omaa puhelinnumeroa on käytetty huijauksissa, on syytä ottaa yhteys omaan operaattoriin. Huijarille pääsyn puhelimeen tai tietokoneelle antavan kannattaa tarkistuttaa laitteet mahdollisten takaovien varalta. Huijauksen uhriksi joutuneiden suositellaan olemaan yhteydesä pankkiin ja tekemään asiasta rikoilmoitus.