Näin paljon ääniä hylättiin eduskuntavaaleissa – määrä pieneni viime vaaleista

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomen 39. eduskuntavaalit järjestettiin sunnuntaina 2. huhtikuuta. Kuten vaaleissa yleensä, suuri määrä ääniä hylättiin erinäisistä syistä johtuen. Tänä vuonna hylättyjä ääniä oli yhteensä noin 16 000.

Hylättyjä ääniä oli Tilastokeskuksen mukaan miltei 2 000 vähemmän kuin edellisissä eduskuntavaaleissa. Yhteensä sunnuntaina äänensä antoi yli kolme miljoonaa suomalaista. Äänestysprosentti laski vuoden 2019 eduskuntavaalien 72,1 prosentista 71,9 prosenttiin.

Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen tiistaina julkaistuihin alustaviin ääntenlaskennan tuloksiin. Äänten hylkäämisperusteita ei ole toistaiseksi eritelty. Tyypillisesti siihen on johtanut esimerkiksi protestiääni olemattomalle ehdokkaalle, tyhjä äänestyslippu tai epäselvästi kirjoitettu ehdokasnumero.