Mies osoitti laserilla matkustajakonetta – sai pitkän vankeustuomion

Ohhoh! · Tim Isokivi

Laserhäirintään syyllistynyt mies on tuomittu kahden vuoden vankeusrangaistukseen Yhdysvaltojen Wisconsinissa. Hän osoitteli tehokkaalla laserilla Delta Airlines -yhtiön konetta, vaarantaen sen kyydissä olleiden hengen.

Deltan matkustajakone oli lentämässä Raleigh-Durhamista Minneapolisiin 29. lokakuuta 2021, kun koneeseen osui laser kolmesti. Kone lensi tapahtumahetkellä Wisconsinin River Fallsin yläpuolella noin 2,7 kilometrin korkeudessa. Laser aiheutti ongelmia ohjaamossa, sillä lentäjät eivät kyenneet näkemään iPadeistaan lennonjohdon ohjeistuksia.

Kone laskeutui lopulta turvallisesti kentälle. CBS-uutissivuston mukaan koneen kapteeni kärsi kuitenkin näköhäiriöistä vielä tuntien ajan tapauksen jälkeen. Poliisi onnistui myöhemmin paikantamaan sinisellä laserilla konetta osoittaneen 43-vuotiaan James Linkin.

Linkillä oli jo ennestään pitkä rikoshistoria. Hänet on aiemmin pidätetty muun muassa perheväkivallasta. Tuomittu oli myös aikaisemmin yrittänyt sokaista häntä pidättänyttä poliisia taskulampulla.

Tehokkaimpien käsikäyttöisten laserosoittimien säde voi yltää useiden kilometrien päähän. Rikollinen laserhäirintä on puhututtanut myös Suomessa. Esimerkiksi elokuussa 2021 laserhäirinnän kohteeksi joutui FinnHemsin Vantaan tukikohdan lääkärihelikopteri.