Suomalaisten suhtautuminen huumeisiin aikaisempaa myönteisempää

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomalaisten suhtautuminen huumeisiin on muuttunut aikaisempaa myönteisemmäksi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) viimesyksyisen väestökyselyn perusteella esimerkiksi suhtautuminen kannabikseen ja huumeiden käytön rangaistavuuteen ovat lieventyneet.

Kyselyn perusteella lähes 30 prosenttia aikuisväestöstä on elämänsä aikana kokeillut jotain huumetta, yleisimmin kannabista. Kannabista kokeilleiden väestöosuus oli viime vuonna 29 prosenttia, kun vuonna 1992 se oli kuusi prosenttia. Seitsemän prosenttia kertoi vuonna 2022 kokeilleensa amfetamiinia, kuusi prosenttia ekstaasia ja viisi prosenttia kokaiinia.

Vastanneista yli 53 prosenttia ei rankaisisi kannabiksen käytöstä, ja 24 prosentin mielestä sitä pitäisi voida hankkia laillisesti mihin tahansa tarkoitukseen. Julkisuudessa runsaasti esillä olleita huumeriippuvaisille suunnatut käyttöhuoneet hyväksyisi 65 prosenttia. Vielä vuonna 2018 osuus oli 50 prosenttia.

– Mielipiteet huumausaineiden käytön rangaistavuudesta ovat selvästi muutoksessa. Tämä vastaa kansainvälisessä keskustelussakin yleistyvää näkemystä, että käyttöön tulisi reagoida ensisijaisesti sosiaali- ja terveydenhuollon toimin, kertoo tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen THL:stä.

Kannabikseen liittyvät riskikäsitykset ovat lieventyneet. 57 prosenttia piti 1-2 kerran kannabiskokeilua terveysriskeiltään vähäisenä ja 20 prosenttia ajatteli samalla tavalla säännöllisen käytön riskeistä. Kannabiksen säännöllisen käytön riskejä korkeintaan vähäisenä pitäviä oli ensimmäistä kertaa enemmän kuin viikottaisen humalahakuisen juomisen riskejä vähäisenä pitäviä.