Aurajoen muurit korjataan – puuperustukset vaarassa menettää kantokykynsä

Matkailu · Terhi Piiroinen

Aurajoen ympärillä on paksu savipatja ja rantamuurien korjaamattomat osat on rakennettu puupaalujen ja -perustusten varaan. Rantoja on ylläpidettävä jatkuvasti ja niiden kuntoa on seurattava. Muureja onkin korjattu viimeisen 20 vuoden kolmella mittavalla urakalla. Seuraava urakka on jo tähtäimessä.

Turun kaupunginhallitukselle esitetään hyväksyttäväksi rantamuurin korjausta Aurajoen itäisellä rannalla Myllysillasta alkaen noin 130 metriä yläjuoksun suuntaan. Urakka olisi ensimmäinen vaihe laajemmassa korjauskokonaisuudessa, jossa rantamuuria korjattaisiin kolmessa eri vaiheessa välillä Myllysilta – Teatterisilta. Viime kesänä Itäisellä Rantakadulla havaittiin painaumia.

Aurajoen rantarakenteiden, eli muurien ja laitureiden perustukset on rakennettu alun perin puusta. Myllysillan ja Teatterisillan välinen ranta-alue on rakennettu nykymuotoonsa 1850-60-luvuilla. Rannan kiviset osat puretaan, osat merkitään ja tiedot dokumentoidaan uudelleenkäyttöä varten. Maaleikkausten yhteydessä tehdään museaalinen tutkimus mahdollisten vanhan Turun jäänteiden löytämiseksi. Alueelle rakennetaan uusi betoniperustus ja rantamuurit tuetaan porapaaluilla peruskallioon. Vaihe on työläs, koska rantojen alla on paksu savikerros, jonka keskisyvyys urakka-alueella on noin 25 metriä.

– Mikäli alueen rantalaitureita ei korjata perusteellisesti on riskinä, että puuperustukset menettävät kantokykynsä ja painuvat rannat alkavat mahdollisesti rikkoa katuja ja kadun alle asennettuja kaapeli- sekä vesi- ja viemäriverkostoja, sanoo Turun kaupungin Infran suunnitteluinsinööri Mika Laine.