Matalalla lentäviä hävittäjiä jylisee ympäri Suomea – ilmavoimat paljasti syyn

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kaikki Suomen Ilmavoimien joukko-osastot osallistuvat Ilmataktiikka 23 -lentotoimintaharjoitukseen tällä viikolla. Harjoitukset käynnistyvät tänään ja päättyy perjantaina 21. huhtikuuta. Harjoitukseen osallistuu yhteensä noin 30 lentokonetta.

Mukana harjoituksessa on 26 F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää ja kolme Hawk-suihkuharjoituskonetta. Lisäksi harjoitukseen osallistuu Ilmavoimien kuljetus- ja yhteyskonekalustoa.

– Ilmataktiikka 23 on tärkeä Ilmavoimien taktiikkaa ja taistelutekniikkaa kehittävä harjoitus. Ilmapuolustustehtäviä harjoittelevien hävittäjien päätukikohta on Rovaniemi ja harjoitusvastustajaa simuloivien koneiden puolestaan Rissala, kertoo harjoituksen johtaja, Ilmavoimien operaatiopäällikkö eversti Henrik Elo.

– Harjoituksen tavoitteena on kouluttaa hävittäjälentolaivueiden ja pääjohtokeskusten henkilöstöä taktisesti haastavissa skenaarioissa. Jatkuvalla ja toimintaympäristön huomioivalla kehittämisellä sekä henkilöstön harjoittamisella varmistamme sen, että pystymme taistelemaan tehokkaasti kaikissa tilanteissa, eversti Elo jatkaa.

Ilmataktiikka 23 -harjoituksen haastaviin skenaarioihin liittyy lentoja matalilla lentokorkeuksilla sekä yli kymmenen kilometrin korkeudessa lennettäviä yliäänilentoja. Lisäksi harjoituksessa käytetään lentokoneiden omasuojajärjestelmiin kuuluvia soihtu- ja silppuheitteitä. Soihdut voivat näkyä taivaalla hetkellisesti kirkkaina valoilmiöinä, ja silppu voi aiheuttaa vääriä säätutkahavaintoja.

Harjoitukseen osallistuva kalusto tukeutuu Rovaniemen ja Rissalan sekä Tikkakosken tukikohtiin. Harjoituksen varakenttänä toimii Oulunsalo. Lennot suuntautuvat tukikohdista Rovaniemen, Kuusamon, Kuopion, Jyväskylän ja Oulun väliselle alueelle.