Palkintopallille selvinnyt ultramaratoonari diskattiin – kulki osan matkasta autolla

Urheilu · Tim Isokivi

Skotlantilainen ultramaratoonari Joasia Zakrzewski sijoittui kolmanneksi 7. huhtikuuta järjestetyssä juoksukilpailussa, jonka 80 kilometrin reitti ulottui Manchesterista Liverpooliin. Naisen suoritus on kuitenkin sittemmin hylätty. Kävi ilmi, että hän huijasi räikeällä tavalla.

Kilpailun järjestäjien epäilys heräsi Zakrzewskin juoksusovelluksen GPS-tietojen ansiosta. Niiden perusteella hän olisi juossut 1,6 kilometrin pituisen osuuden vain yhdessä minuutissa ja 40 sekunnissa. Kävi ilmi, että kilpailija oli kulkenut yhteensä neljä kilometriä auton kyydissä.

BBC:n mukaan Zakrzewski on pahoitellut asiaa ja kertonut, etteivät hänen tarkoituksensa olleet pahantahtoisia. Juoksijan mukaan noin puolivälissä matkaa hän eksyi ja alkoi kärsimään jalkakivuista. Hän kertoo nähneensä ystävänsä ja pyytäneen tältä kyytiä lähimmälle välietapille.

Zakrzewski väittää kertoneensa välietapilla järjestäjille olleensa auton kyydissä ja keskeyttävänsä kilpailun. Naisen mukaan hän kuitenkin jatkoi maaliin ei-kilpailullisessa tarkoituksessa. Maaliin päästyään Zakrzewski otti palkinnon vastaan ja poseerasi kuvissa, mitä hän kuvaili jälkikäteen virheeksi.