Kännykkäpeli kannustaa löytämään lupiinit ja jättipalsamit – käyttäjille maksetaan rahaa

Digi · Terhi Piiroinen

Espoossa julkaistaan kännykkäpeli, jonka avulla kartoitetaan ja torjutaan vieraslajeja. Pelin pelaaminen vaatii Crowdsorsa-mobiilipelin lataamisen omaan älypuhelimeen. Kustakin vieraslajihavainnosta maksetaan pelaajalle yhden euron palkkio.

– Pelaajat osallistuvat tehtävään videokuvaamalla havaitsemiaan vieraslajiesiintymiä. Pelkän lajin ja sijainnin lisäksi saamme selville myös ongelman laajuuden, sillä esiintymän ympäri kävelevän pelaajan gps-koordinaateista piirtyy kartalle alue, josta voimme määrittää sen tarkan pinta-alan, kertoo Crowdsorsan toimitusjohtaja Toni Paju.

Espoon vieraslajien torjuntaan tarvitaan monta käsiparia. Useat vapaaehtoiset ovat tehneet torjuntaa jo monena vuonna.

– Oma henkilökuntamme torjuu haastavampia vieraslajeja kuten kurtturuusua, jättiputkia sekä muita vieraslajeja. Lupiini on levinnyt kauniista tienvarsikukkijasta muuta niittykasvillisuutta tukahduttavaksi vieraslajiksi. Jättipalsami puolestaan peittää jo isoja kosteampia purojen ja ojien reunoja. Haluamme kokeilla erilaisia talkoomuotoja ja erilaisia tapoja koota tietoa ympäristöstä. Crowdsorsan toimintamalli kiinnosti, joten toivottavasti espoolaiset tarttuvat haasteeseen yhteisen monimuotoisen luonnon hyväksi, toteaa kaupungin vihertuotantopäällikkö Anne Mannermaa.

Menetelmä on tänä kesänä käytössä jopa 14 kunnassa ympäri Suomea. Crowdsorsa on tamperelainen startup-yritys, jonka Suomessa suosituksi tullut konsepti on otettu käyttöön myös Ruotsissa, Virossa ja Englannissa.