Korkea-annoksisesta influenssarokotteesta apua ikääntyneille – vakavia jälkitauteja esiintyi vähemmän

Terveys · Tim Isokivi

Korkea-annoksisista influennsarikotteista vaikuttaa olevan hyötyä ikäihmisille. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja rokotevalmistaja Sanofin FinFluHD-tutkimuksen perusteella korkea-annoksisen rokotteen saaneilla ikääntyneillä esiintyy vähemmän influenssan vakavia jälkitauteja.

Korkea-annoksinen rokote sisälsi samojen viruskantojen osia kuin tavanomainen influenssarokote. Siinä oli kuitenkin nelinkertainen määrä vaikuttavia aineita. Korkea-annoksista rokotetta saaneilla havaittiin 5,5 prosenttia vähemmän sairaalahoitoa vaatineita verenkierto- ja hengitystiesairauksia kuin tavallista rokotetta saaneilla.

Influensakaudella 2019-2020 tehtyyn tutkimukseen osallistui yli 33 000 vähintään 65-vuotiasta. Puolet tutkittavista sai korkea-annoksisen rokotteen ja toinen puoli tavanomaisen annoksen. Tutkimuksen oli tarkoitus kestää 2-3 influenssakautta, mutta se keskeytyi koronapandemian vuoksi.

– Keväällä 2020 alkanut koronapandemia keskeytti tutkimuksen ennenaikaisesti, mutta tutkimuksen tulokset ovat samankaltaisia kuin aiemmissa tutkimuksissa. Niissä korkea-annoksisen influenssarokotteen saaneilla ikääntyneillä oli vähemmän influenssan vakavia jälkitauteja, kertoo tiedotteessa vastaava tutkija Arto Palmu.