Maratoonari juoksi Lontoon kisat alle kolmeen tuntiin – menehtyi kotimatkalla

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Lontoon maratonin juoksija Stephen Shanks kuoli yllättäen kotimatkalla kilpailun jälkeen. Maratonin kahdessa tunnissa ja 53 minuutissa juossut 45-vuotias mies kuoli yllättäen, eikä syy ole vielä tiedossa. Asiasta tehdään kuolinsyyntutkimus.

Stephen Shanks oli yksi tuhansista juoksijoista, jotka osallistuivat viime sunnuntaina Lontoossa järjestettyyn maratoniin. Hän oli kokenut juoksija, eikä miehellä ollut ennakkoon mitään ongelmia terveytensä kanssa. Äkkikuolema tuli shokkina hänen perheelleen.

Binghamista, Nottinghamista, kotoisin oleva Shanks on juossut elämänsä aikana useita maratoneja. Shanksin vaimo jakoi myös uutisen miehensä kuolemasta Facebook-julkaisussa, jossa hän kirjoitti: ”Hänen kuolemansa oli eilen yllättäv ja äkillinen. Hän oli palaamassa kotiin osallistuttuaan Lontoon maratoniin. Kuten voitte kuvitella, olen täysin shokissa ja järkyttynyt.”

Sepelvaltimotautikohtaus on sydänpysähdyksen ja sitä seuraavan äkkikuoleman tavallisin syy. Suomessa sydänperäisen odottamattoman äkkikuoleman kohtaa vuosittain 5.000–10.000 henkeä. Tupakoinnin on todettu lisäävän äkkikuoleman osuutta kaikista sydänkuolemista.