Muista rasvapalojen riski vappuherkkuja tehdessä – vältä näitä virheitä

Koti & Asuminen · Tim Isokivi

Herkuttelu on olennainen osa vappua ja kevättä. Vappumunkkien tekemiseen tai grillikauden avaamiseen voi liittyä rasvapalon riski. Sitä lisäävät esimerkiksi kiire, huolimattomuus, monien asioiden tekeminen yhtä aikaa ja alkoholi.

Vakuutusyhtiö Ifin mukaan suomalaiskodeissa ollaan yleensä varovaisia munkkien paistamisen yhteydessä. Rasvaa on hyvä lämmittää pikkuhiljaa ja seurata lämpöä mittarilla. Rasvapaloa ei pidä koskaan yrittää sammuttaa vedellä, vaan esimerkiksi sammutuspeitteellä.

Riski on läsnä myös grillatessa, sillä grillin pohjalle kertyvä rasva ja ruoantähteet voivat syttyä palamaan. Grilli on hyvä puhdistaa ja huoltaa käyttöohjeiden mukaisesti ja sijoittaa etäälle, rakennuksista ja palavasta materiaalista. Myöskään grillipaloa ei tule sammuttaa vedellä.

Turvallisuuden varmistamiseksi humaltuneena kokkailua tulee vältää, palovaroittimien toimivuus tarkistaa ja hankkia keittiöön sekä grillin viereen sammutusvälineet. Liesituulettimen suodatin ja grilli on myös hyvä puhdistaa ennen kokkaamisen aloittamista.