Sillijäädyke tuo luksusta vappupiknikille – valmista jo tänään

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Vappuna nautitaan brunssista tai piknikistä hienostuneiden herkkujen kera. Monen vappuperinteeseen kuuluu kiinteästi silliaamiainen eli sillis. Silliksen mainitaan usein olevan virkistävä ja elvyttävä kokemus, joka palauttaa juhlijoiden voimat vapunaaton jäljiltä.

– Jos sää vain sallii, sillis on juhlavaa kattaa pihalle, parvekkeelle, puistoon tai vaikkapa mökin terassille. Silliaamiainen koostetaan useista erilaisista silliruuista, ja niiden kanssa voi tarjota esimerkiksi saaristolaisleipää ja patonkia, keitettyjä kananmunia ja keitettyjä perunoita. Tarjontaa voi täydentää savukalalla, kylmäsavukalalla ja salaateilla. Juhlavaan silliaamiaiseen voi yhdistää myös mätiä, Pro Kala ry vinkkaa.

Sillijäädyke:



1 pieni (puna)sipuli



vajaa 1 dl silliä pieneksi kuutioituna



n. 2 tl sillilientä



100 g tuorejuustoa



1 dl kuohu- tai vispikermaa



0,5 dl ruohosipuli tai tillisilppua



ripaus mustapippurirouhetta



ripaus sokeria



(2 cl votkaa)



Koristeluun: kaprista, tilliä ja sitruunaviipaleita

Silppua sipuli ja silli pieneksi. Sekoita tuorejuustoon silliliemi sekä sipuli- ja sillikuutiot. Vaahdota kerma vaahdoksi ja sekoita kalaseokseen ruohosipulin, mustapippurin, sokerin ja votkan kanssa.

Vuoraa neljä annosvuokaa tuorekelmulla ja jaa seos kuppeihin. Peitä kelmulla ja jäädytä vähintään neljä tuntia. Ota noin 10 minuuttia enne tarjoilua pakkasesta, kumoa tarjolle ja koristele kapriksilla, tillillä ja sitruunalla. Kaksinkertaisesta annoksesta saat esimerkikiksi kakkuvuoassa jäädytettävän isomman jäädykkeen.