Toukokuussa uidaan joka päivä – ota haaste vastaan ja tunne miten pintavesi lämpenee

Matkailu · Terhi Piiroinen

Kaikki alkaa kastautumisesta. Jos ei ole harrastanut talviuintia tai avannossa käymistä, voi kevään ensimmäinen pulahdus avoveteen tuntua kammottavalta. Kun vedestä nousee ylös voi huomata, kuinka mielihyvähormonit valtaavat kehon.

Toukokuu antaa mainion syyn hakeutua veden äärelle kuukauden jokaisena päivänä. On olemassa #31daysofswimming -niminen haaste, jossa on tarkoitus uida joka päivä kuukauden ajan. Uintiretkellä avovesissä -teoksen laatinut Päivi Pälvimäki tietää, että elimistö tottuu viileäänkin veteen.

– Keväällä auringonvalo lämmittää pintavedet nopeasti. Järvivedet lämpenevät merivettä nopeammin, mutta syksyllä Itämeri pitää massansa takia lämpöä pidempään kuin järvet. Pieni ja matala järvi lämpenee keväällä suurta ja syvää järveä nopeammin, Pälvikangas opastaa.

Aktiiviharrastajat aloittavat kylmään veteen totuttelemisen märkäpuvuissaan jo jäiden aikana. Tavallinen uimari voi aluksi kastautua, kunnes uskaltaa ottaa muutaman uintiliikkeen rannan suuntaisesti. Keskity hengittämiseen.