Uima-altaat Suomessa turhia – syy selviää tilastoista

Matkailu · Terhi Piiroinen

Luonnonvesissä uiminen on nautinnollista, ilmaista ja mainiota ulkoilua. Uimari voi uida myös ilman uimarantoja avovesissä, mikäli hallitsee oikeanlaiset uintitekniikat ja omistaa siihen riittävät varusteet. Uintiharrastaja Päivi Pälvimäki on koostanut oppaan Uintiretkellä avovesissä.

– Suurimmassa osassa Suomea etäisyys lähimpään merenrantaan, järveen, lampeen tai jokeen on alle kilometrin, Pälvimäki kirjoittaa teoksessaan.

Avouintiharrastuksen voi aloittaa jo keväällä ja jatkaa pitkälle syksyyn. Se on liikuntamuotona verraton ja samalla saa kohennettua mielenterveyttä luonnon ja laineiden keskellä. Harrastus kannattaa aloittaa rannan läheisyydestä. Omaa uintitaitoa voi testata myös uimahallissa ennen vesistölle siirtymistä. Viileämpään veteen on hyvä totutella pikkuhiljaa säännöllisesti kastautumalla, ja ennen varsinaisen avovesiuinnin aloittamista on järkevää perehtyä välineistöön ja reitteihin.

Suomessa on avovesiuintiin perehtyneitä yhteisöjä, kuten Uimalla yli ry, Kaitalampi Open Water ja Open Water Experience Finland.