Viisi vinkkiä muovittomaan vappuun – unohda kertakäyttökrääsä

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Vappu on iloista aikaa, jolloin kevään hurmaama kansa kerääntyy juhlimaan puistoihin ja kaduille. Juhlintaan kuuluu usein piknikejä, ilmapalloja ja serpentiinejä, mutta helposti myös paljon turhaa muovikrääsää. WWF on nyt antanut viisi vinkkiä, kuinka vappua voi juhlia ilman turhaa kuluttamista ja roskaamista.

1. Skippaa suihkuserpentiini Serpentiinispray on käytännössä suihkutettavaa muovivaahtoa. Jos haluat väriä juhliisi, voit käyttää sen sijaan muovitonta vaihtoehtoa: paperiserpentiiniä. Paperiserpentiini kierrätetään vapun päätteeksi sekajätteeseen. Suihkuserpentiini on huomattavasti hankalampi kierrätettävä: pullon sisältö on sekajätettä, mutta ponnekaasupullo lukeutuu vaarallisiin jätteisiin.

2. Kierrätä vanhoja vapputamineita, älä osta kertakäyttökrääsää. Viuhkat, naamarit ja halpamuovitavara houkuttelevat vappuhulinassa. Päivästä tulee kuitenkin helposti vuoden roskaisin juhlapyhä, jos joka vuosi haalitaan uudet krääsät. Himovappuilijan kannattaa kerätä kotiinsa menneiden vappujen aarreboksi, josta voi kierrättää uusia lookeja vuosiksi eteenpäin. Ylioppilaalle kierrättäminen onkin helppoa: vapun valkolakkimuoti ei vanhene koskaan!

3. Pidä pallostasi kiinni. Saattaisi olla liian julmaa olla ostamatta lapselle vappupalloa, mutta yksi pallo riittää. Huolehdi, ettei pallo lennä taivaisiin ja päädy lopulta luontoa roskaamaan. Sido pallo esimerkiksi rattaisiin, reppuun tai vaatteisiin tai laita naruun paino, jotta pallo pysyy ulottuvilla. Hävitä tyhjä pallo asiallisesti kierrättämällä. Muovipinnoitteisen foliopallon oikea osoite on sekajäte.

4. Piknikille mukaan kunnon aterimet ja mukit. Vapun jätevuori kasvaa, jos piknikpurtavat ja kuohuvat nautitaan muoviastioista. Ota mieluummin mukaan kestoastiat, niistähän on paljon juhlavampaa syödäkin! Kotiin viemistä saattaa olla aavistuksen enemmän, mutta tuskin kohtuuttomasti.

5. Nappaa löytämäsi muovit roskiin. Jos näet ympäristössä muutakin muoviroskaa kuin omasi, nappaa nekin siivotessasi mukaan. Muovia ei pidä jättää luontoon, ja siihen on painavia syitä: jos jätät jälkeesi esimerkiksi muovimukin, se on täydellisesti hajonnut vasta 450 vuoden päästä. Pidetään yhdessä huoli, että muovin määrä ei enää kasva!