Asenne ratkaisee myös nuorten työelämässä – tytöt hakevat eniten kesätöitä

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Yhä useampi yhdeksäsluokkalainen ja toisen asteen opiskelija aikoo hakea tänä vuonna kesätöihin. Viime vuonna kesätyöpaikan hakemista suunnitteli 68 prosenttia nuorista, niin tänä vuonna lukema on jo 71 prosenttia.

Innokkaimpia kesätöiden hakijoita ovat tytöt, lukiolaiset, yrittäjyydestä kiinnostuneet, ja nuoret, joilla on säännöllinen harrastus sekä he, jotka kokivat TET-jaksonsa olleen erittäin hyödyllinen. Koulumenestys ei vaikuta hakuinnostukseen.

Sen sijaan vastaajat, jotka ilmoittivat sukupuolekseen muu, hakevat kesätöitä selvästi vähemmän eli heistä 59 prosenttia aikoi hakea töitä. Lisäksi ne nuoret, jotka eivät koe kuuluvansa suomalaiseen yhteiskuntaan, hakevat kesätöihin selvästi muita harvemmin.

– Myönteisten työelämäasenteiden yhteys kesätöihin hakeutumiseen alleviivaa koulumaailman ja työelämän välisen yhteistyön merkitystä. Nuoret haluavat lisää tietoa työelämästä ja myönteisillä kokemuksilla – kuten onnistuneella TET-jaksolla tai kesätyökokemuksella – voi olla valtava merkitys nuoren käsitykseen työelämästä, arvioi tutkimuksen tehneen Talous ja nuoret TATin työelämäasiantuntija Riikka Ahonvala.

– Erityisen huolestuttavaa on niiden nuorten tilanne, jotka eivät koe kuuluvansa suomalaiseen yhteiskuntaan. Meidän on varmistettava, että jokainen nuori saa myönteisiä kokemuksia työelämästä esimerkiksi koulun ja TETin kautta ja kokee, että työelämä on myös häntä varten.