Retkeile uimalla – vesitiivis kuivapussi pitää varusteet kuivana

Matkailu · Terhi Piiroinen

Suomalaiset ovat innostuneet retkeilystä, mutta tuhansien järvien maa tarjoaa myös mahtavat puitteet uintiretkille. Reissuun ei kuitenkaan kannata lähteä hetken mielijohteesta, vaan ennen retkeä täytyy suunnitella reitti hyvin. Aluksi tulee päättää kohde ja ajankohta. Veden lämpötila määrittelee paljon myös reitin pituutta.

Uimaretken reitin suunnitteluun, kartoittamiseen ja hahmottamiseen ei voi käyttää liikaa aikaa. Päivi Pälvimäen julkaisema Uintiretkellä avovesissä -teos opastaa tarkasti, miten harrastuksen voi aloittaa turvallisesti. Kun reitti on hahmoteltu ja erilaiset rajoitukset ja leiriytymispaikat kartoitettu, voi tutkailla säätilannetta, jonka perusteella luodaan varusteluettelo.

Retkeilyvarusteiden on hyvä mahtua pieneen tilaan. Niiden on myös oltava kevyitä, jotta ne kelluvat mukana kulkevassa kuivapussissa. Kartat, puhelimet ja tulentekovarusteet ovat aina vielä erikseen vesitiiviissä pussissa. Yhden päivän uintiretkelle riittää varusteeksi niin monta uimapukua kuin on etappeja, kaksi uimalakkia, kahdet uimalasit, huurteenestoaine, pyyhe, kengät, vaatteet, hattu, juomista tai vedenpuhdistustabletteja, energiapitoiset eväät, kompassi, aurinkosuoja, puukko, roskapussi ja ensiapuvälinepaketti lääkkeineen.