Suomalaiset palauttavat pulloja ahkerasti – viime vuonna tehtiin ennätys

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Osa palautta pullot jokaisen kauppareissun yhteydessä ja toiset vievät kerralla auton takakontillisen verran tölkkejä palautukseen. Lähes kaikki suomalaiset palauttavat pulloja ja se on kansakunnallemme itsestäänselvyys.

Vuonna 2022 Suomessa palautettiin kaikkiaan noin 2,2 miljardia pantillista juomapakkausta. Määrä on niukasti uusi ennätys, lisäystä edellisvuoteen on noin kolmen miljoonan pakkauksen verran. Ylivoimaisesti suosituin pakkaustyyppi juomissa on alumiininen tölkki: niitä palautui viime vuonna noin 1,4 miljardia kappaletta. Pantillisia muovipulloja palautettiin 635 miljoonaa ja lasipulloja 134 miljoonaa.

Muovipullojen palautusaste on viime vuosina ollut lievässä laskusuunnassa. Selkeää syytä tähän ei ole tiedossa. Osa pantillisista juomapakkauksista päätyy Palpan kuluttajakyselyiden perusteella muulla tavoin kierrätykseen, muun muassa taloyhtiöiden muovipakkausten keräysastioihin. Jonkin verran muovipulloja voi jäädä palauttamatta siksikin, että niiden viivakoodin sisältämä etiketti on irronnut.