Sveitsiläiskylä evakuoitu kiireesti – valtava kivivyöry uhkaa

Ohhoh! · Tim Isokivi

Sveitsiläisen alppikylä Brienzin rauha on rikkoontunut rajulla tavalla. Brienz on jouduttu evakuoimaan, sillä koko kylää uhkaa valtava kivivyöry.

Brienzin lähellä sijaitsevasta vuoresta on irtoamassa Alppien jäätiköiden sulamisen seurauksena noin miljoonan kuutiometrin edestä kiviaineista. Vyöryn pelätään tapahtuvan lähipäivien aikana. Kaikki kylän 70 asukasta sai lähtökehotuksen kodeistaan lyhyellä varoitusajalla.

Brienz on BBC:n mukaan rakennettu epävakaalle maaperälle, minkä vuoksi esimerkiksi rakennuksiin on vuosien saatossa ilmestynyt halkeamia. Tilannetta on pyritty korjaamaan viime vuosina. Läheisen vuoren seinämä on kuitenkin alkanut hajoamaan, ja asukkaat ovat joutuneet tottumaan pihoilleen vyöryviin kiviin.

Kivivyöryn vaara on ollut tiedossa jo jonkin aikaa, ja viranomaiset varoittivat evakuoinnin mahdollisuudesta jo viime kesänä. Tuoreen riskiarvion perusteella vaaratilanne on jo lähellä. Tiistaina viranomaiset antoivat evakuointikäskyn, minkä seurauksena kylään ei päästetä enää ulkopuolisia ja paikallisten täytyy poistua viimeistään perjantaina 12. toukokuuta.