Tutkimus: Kananmunat voivat ehkäistä muistisairauksia

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Itä-Suomen yliopistossa tehdyssä väitöstutkimuksessa eläinproteiinien lähteillä ei havaittu juurikaan yhteyttä muistisairauksien riskiin. Päinvastoin, esille on noussut viitteitä siitä, että juuston ja kananmunien käytöllä saattaa olla yhteys pienempään muistisairauksien riskiin.

Tutkimuksessa tarkasteltiin ravinnon eläinproteiinin lähteiden sekä niistä saatavan kolesterolin ja koliinin yhteyttä tiedonkäsittelytoimintoihin, kuten muistiin ja toiminnanohjaukseen. Tutkimuksessa tarkasteltiin useiden eri proteiininlähteiden yhteyttä tiedonkäsittelykykyä mittaavissa testeissä menestymiseen. Suurempi kananmunien, prosessoimattoman punaisen lihan ja kalan käyttö oli yhteydessä parempaan testisuoriutumiseen. Olennaista on, onko eläinproteiinin lähde prosessoitua.

– Kananmunien runsaasti sisältämää yhdistettä, fosfatidyylikoliinia eniten ravinnosta saaneiden ryhmässä muistisairauksien riski oli neljänneksen pienempi fosfatidyylikoliinia vähiten saaneisiin verrattuna, kertoo terveystieteiden maisteri Maija Ylilauri.

– Vaikka kananmunat ovat kolesterolipitoisia, niiden kohtuullinen käyttö näyttäisi olevan aivoterveyden kannalta turvallista.