Kirjastojen omatoimiajat toimivat hyvin – sikailijat ovat kuitenkin liikaa

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Suomessa on pystytty pitää erinomainen kirjastosysteemi avoinna myös virka-ajan ulkopuolella omatoimiaikojen avulla. Monella paikkakunnalla on kuitenkin huomattu, että osa kansalaisista ei ymmärrä yhteishyvän merkitystä ja käy tuhoamassa kirjaston tiloja omatoimiaikana.

Tästä seuraa kallis lasku veronmaksajille – eli myös ilkivaltaa tekeville itselleen ja heidän läheisilleen. Jämsän pääkirjastossa on muutaman viikon ajan erityisesti viikonloppuina esiintynyt erilaista tilojen ja varustuksen väärinkäyttöä: sotkemista, tarvikkeiden näpistystä, tietokoneiden asetusten muuttamista ja niin edelleen.

Häiriöiden selvittely sekä ylimääräinen siivous ja korjaus vievät aikaa muilta välttämättömiltä töiltä ja lisäävät kustannuksia. Tämä ei ole toivottu suunta.

– Mikäli asiaton käytös kirjaston tiloissa kuitenkin jatkuu, joudumme arvioimaan omatoimiaikoja uudelleen. Tämä voi johtaa tosiasiallisesti omatoimiajan vähentämiseen, toteaa kirjastopalvelupäällikkö Merja Mäkinen.

Kun muutama mokaa, joutuvat kaikki maksamaan.